TERIMA KASIH SAHABAT

Thursday, July 28, 2011

Contest Aku Berpuisi | Semangat Pak Tua

6
Jom Layangkan Puisi Di Sini ( KLIK SINI )


Assalamualaikum...
Terlebih dahulu syaf nak ucapkan terima kasih pada PENULIS SENJA yang telah mengeTAG syaf untuk join contest ini dan jua pelawaan dari tuan punya contest ""terima kasih""..


SEMANGAT PAK TUA :


WAJAH yang menyimpan cerita...
Tengelam dalam khayalan...
Pak Tua....duduk diserambi jati...
Menatap MEGA berarak kelam...

Sorotan KENANGAN PERISTIWA HITAM...
Kembali menerjah kekotak FIKIRANnya...
Pak Tua....terdiam...

Seperti PITA RAKAMAN...
Dibiarkan LEPAS kejadian itu DIRUANG MATA...
Kembali berputar memori MENYAYAT PILU..

YA....!! Masih tergiang dicuping telinga...
TANGISAN anak-anak kecil..
RATAPAN PILU suara KEPEDIHAN wanita-wanita..
Bercampur dengan suara PEKIKKAN...
Bunyi LETUPAN, bunyi TEMBAKAN di medan PERTEMPURAN..

Pak Tua...menitiskan AIRMATA lewat detik ini...
BOOM..!! BOOM..!! 
Ledakkan demi ledakkan MENGGEGARKAN tanah ini..
Cebisan daging berselerakkan...
Darah merecik disetiap penjuru...
Mayat bergelimpangan, satu persatu GUGUR menyembah bumi...
Peluru tak bermata tanpa ada BELAS KESIAN..

Pak Tua bangkit... AMANAH tersandang dibahu...
KEAZAMAN pencetus JUANG MEMBARA..
SEMARAK KEBEBASAN berkobar-kobar...
KEYAKINAN untuk MAJU...
Tidak UNDUR walaupun SETAPAK...
GAGAH terus berdiri...demi HARAPAN..
GEMPUR..!! demi MEMPERTAHANKAN MARUAH...
SATU MATLAMAT...

Kini....SEMBOYAN telah berbunyi...
Melipat SEJARAH tamatnya PENDERITAAN..
LAUNGAN kemerdekaan BERGEMA...
MERDEKA...!!! MERDEKA...!!! MERDEKA...!!! 
31. OGOS tercatat menjadi PERISTIWA KERAMAT..

Pak Tua tertanya-tanya...
Untuk siapa PERJUANGAN ini... UNTUK SIAPA..??
YA untuk KITA...untuk GENERASI yang MENDATANG..
SEMATKAN lah pingat KEBERANIAN pada HATI..
SEMATKAN lah pingat KESATRIAAN pada JIWA..

Disini lah TUMPAH DARAH...
Disinilah NILAI ERTI terlalu BESAR...
BANGUNLAH..!! BANGUNLAH..!!
BANGKITLAH generasi muda...

Jangan BUTAkan MATAmu..
Jangan PEKAKkan TELINGAmu...
Dengan SOGOKKAN KEALPAAN...
Jangan BISUkan SUARAmu, BEBASKAN dari JAJAHAN..
SEDARLAH...
Laungkan... MERDEKA..!!  MERDEKA..!!  MERDEKA..!!

Di sini bermula NEGARA BERDAULAT...
BERDIRI KUKUH dipaksinya sendiri...
Pak Tua...tersenyum MEGAH...
SEMANGAT tak LUNTUR dan TERUS CEKAL...
Walaupun BEKAS PARUT peperangan masih KEKAL diHATInya..
DEMI KEBANGGAAN yang TERUS DISANJUNGI...

******

Disini SYaf nak TAg kekawan syaf untuk turut serta dalam contest ini...



.

6 Response to Contest Aku Berpuisi | Semangat Pak Tua

July 28, 2011 at 2:29 PM Reply To This Comment

wah...menarik tu.....
semangat pak tua...dah lama tak dengar orang deklamasi

July 28, 2011 at 4:23 PM Reply To This Comment

wow syaf... hebatnya puisi tu.. mendalam kalau dihayati tu.. aku pun xpandai nak berpuisi2 macam ko ni..good luck untuk kontes ni.. :)

July 28, 2011 at 5:59 PM Reply To This Comment

wahh..mane bleh chalen syaf camni..pakar puisi. hehe..papepon gudluck ye. aku pon akan cuba join kontest ni..=)

July 28, 2011 at 6:10 PM Reply To This Comment

Semoga SEMANGAT tak LUNTUR dan TERUS CEKAL itu menyusup masuk ke dalam darah anak-anak muda untuk meneruskan perjuangan dengan BERDIRI KUKUH di paksinya sendiri.. begitulah harapan sebaiknya.. salam perjuangan ramadhan almubarak akan dtg.

komen sini juga:) http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/07/contest-aku-berpuisi-maka-pada-siapa.html

July 29, 2011 at 8:07 AM Reply To This Comment

superb la syaf .. jeles2

August 13, 2011 at 3:51 PM Reply To This Comment

gud luck yerk.. :)

Post a Comment