TERIMA KASIH SAHABAT

Tuesday, April 12, 2011

Hakikat - Part 2

7
Assalamualaikum..

Penat rasanya..baru balik dari kerja.. Hujan bukan main lebat kat sini.. Terlintas nak sambung penulisan.. HehE.. :)
Perjalanan kehidupan ini sentiasa ada pilihan.. Kita je kekadang tu tak tahu... Atau segaja buat-buat tak tahu...
Mari kta lihat salah satunya.. "Berbicara soal pilihan dalam hidup" - 

Dalam apa jua keadaan, dalam apa jua situasi.. Seringkali dalam keadaan tertekan, dalam terhimpit dilema.. Segelintir daripada kita menganggap dirinya tiada pilihan.. Cuba kita renungkan diri kita.. Kita sebenarnya sentiasa mempunyai pilihan.. Malah pilihan yang diberikan selalunya sentiasa pilihan yang terbaik.. Hanya kita yang selalunya tak pernah ingin memilih yang terbaik itu..

Kehidupan boleh di ibaratkan sebagai satu pelayaran di lautan luas terbentang.. Ada gelombang , ada angin kencang dan bermacam-macam lagi halangan dalam meniti kebahagiaan.. Yang pastinya akan cuba mengalihkan haluan... Yang ingin mengheret kita semakin jauh dari pelabuhan.. Bagaimana pun sejauh luasnya lautan yang diharungi... Badai gelombang mengila menghempas haluan... Namun kita tetap mahi mencari pelabuhan.. Setelah puas dilambung gelombang mahupun di hembus badai yang menganas, perlabuhan tetap terbayang dimata..

Begitu jua dengan realiti dan hakikat kehidupan sebenar... setiap detik dan ketika ada saja dugaan yang datang.. Susah senang dia antara warna warni penghias kehidupan ini.. Namun nasib setiap daripada kita tidak sama.. Dugaan dan rintangan yang datang sering kali berbeza.. Apa pun kita harus terima hakikat itu.. Pasti setiap kali keresahan melanda, kita terbayang-bayang kehidupan yang gembira umpama pelabuhan untuk kita berehat dan tenang dalam pelukan kasih sayang...

Hargainya akan sesuatu itu sebelum kita kehilangannya..

.

7 Response to Hakikat - Part 2

April 12, 2011 at 10:29 AM Reply To This Comment

WAH2.. penat2 pon still de idea untuk wt pnulisan ni. he2... keep it up bor : )

April 12, 2011 at 1:57 PM Reply To This Comment

benar..
dugaan stiasa ada..
tpulang bgaimana kita mngatasinya..

April 12, 2011 at 8:40 PM Reply To This Comment

wu...touhing entri ni..btul..hdup ni sentiasa ade pilihan..skrg, terserah kpd kita nk pilih yg mana

April 13, 2011 at 1:56 AM Reply To This Comment

@toyolkiut
Betul Tu Tk.... :)

April 13, 2011 at 1:57 AM Reply To This Comment

@eida
THank Adik... Tapi Nape adik Tak gunakan Nama Blog adik Untuk Bagi Komen

April 13, 2011 at 1:57 AM Reply To This Comment

@eida
THank Adik... Tapi Nape adik Tak gunakan Nama Blog adik Untuk Bagi Komen

April 13, 2011 at 2:02 AM Reply To This Comment

@izzati wanie
Bs : Betul Tu..

Post a Comment